Jak dbać o zasady sanitarne w fabryce

Zakłady przetwórstwa muszą spełniać bardzo wysokie normy sanitarne. Uwzględniając na to, że produkowana jest w nich żywność, sam zakład musi być nienagannie czysty i wolny od bakterii, pasożytów, czy szkodników. Równie ważne jest bezpieczeństwo sanitarne pracowników.

W dużych zakładach może znajdować się osobna komórka, która będzie kontrolować zakład a następnie przygotowywać raport ddd. W mniejszych zakładach takie działania zleca się firmom zewnętrznym, które podejmują odpowiednie działania w razie gdy wystąpią jakieś nieprawidłowości. Zewnętrzna firma dysponuje wiedzą i środkami, dzięki którym może zapewnić bezpieczeństwo sanitarne pracownikom i własnymi siłami procesowi produkcji. Zwalczanie szkodników to detal dobrych praktyk i powinien znajdować się polityce każdej firmy, która p rodukuje środki spożywcze. Tym samym powinna ona przeprowadzać kontrole i audyty, sprawdzać na bieżąco, czy na terenie zakładu nie zagnieździły się szkodniki (gryzonie, ptaki, robactwo), przez które czystość produkcji będzie zagrożona. Dzięki działaniom prewencyjnym można uniknąć przestojów w produkcji, które mogą się pojawić, gdy na terenie zakładu konieczna będzie deratyzacja, dezynfekcja albo dezynsekcja. Z usług firm wykonujących usługi ddd korzystają nie tylko i wyłącznie firmy produkujące żywność, niemniej jednak także samorządu, kiedy organizują akcje odkomarzania albo deratyzacji na terenie budynków będących własnością gminy. Kontakt do firmy zajmującej się dezynsekcją przyda się także osobom prywatnym, które będą musiały wyeliminować gniazdo szerszeni lub os albo zająć się zajętym przez szkodniki drewnianym dachem.
Zobacz więcej: bezpieczeństwo sanitarne pracowników.